sobota 5. října 2013

Piercing

Originální název: ピアッシング
Autor/ka: Rjú Murakami (Ryu Murakami)
Překlad: Jan Levora
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 128
Vazba: vázaná

Obsah: Traumatické dětství se na Masajukim pořádně podepsalo. Je sice úspěšný v práci a taky má skvělou manželku Jóko, která je mu ve všem oporou a krásnou čtyřměsíční dcerku, ale to není bohužel vše. Po nocích místo spánku postává u dětské postýlky, sekáček na led svírá v ruce, a snaží se ovládnout to nutkání, pobodat s ním vlastní dítě.

Nebylo by to sice poprvé, kdy by někoho takovým způsobem zranil, svoji dceru i ženu však nadevše miluje a nikdy by jim nedokázal ublížit. Nebo snad ano?! Jak by řekl Oscar Wilde: "Jediným způsobem jak odolat pokušení je podlehnout mu.". A tak se Masajuki rozhodne, že aby se zbavil té zvrhlé touhy, bude muset pobodat (a nejlépe ubodat) někoho jiného. Všechno si pořádně promyslí, sepíše a ubytuje se v hotelu ve městě. Tam si poté objedná prostitutku z jednoho SM klubu. V té chvíli však ještě netuší, že ani Čiaki, která k němu dorazí, není tak úplně normální. A že tahle noc proběhne úplně jinak, než si původně naplánoval.


Od Rjú Murakamiho jsem četla už knihu "V polévce miso", která se mi opravdu líbila a tak jsem se rozhodla půjčit si od něj další dílo. A musím říct, že "Piercing" byl nakonec možná ještě o něco lepší.
Už z obsahu je více než jasné, že tohle čtivo nebude jen tak pro každého. V první řadě je třeba, abyste na takové téma měli nervy i žaludek. Tohle téma je rozhodně dost drsné, ale také zajímavé. Schizofrenie hlavních postav je motiv, který není moc častý a skrze ni se dostáváme k duševním světům, které nás překvapí svou přímostí, ale i zvláštní zvrhlou logikou.
Knížka je stejně jako "V polévce miso" velmi krátká, což je rozhodně jedna z věcí, které bych jí vytkla. Některé pasáže jsou málo rozepsané a i když se mi líbí, jak to skončilo, nelíbí se mi, jak je ten konec napsaný. Bylo by to lepší, kdyby ho buď autor více rozepsal a nebo naopak udělal ten konec svižnější s větším spádem. Takhle jsem sice pochopila, co tím chtěl říct, ale bylo to takové o ničem, což je škoda. Knížka je vážně skvělá a ten konec je takový nedomyšlený.

Hodnocení: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat