neděle 25. srpna 2013

Rocky Horror Picture Show

Velká Británie/USA, 1975, 100 min

Jazyk: angličtina
Titulky: české
Dabing: ano

LGBT tématika: bisexualita, crossdressing (transsexualita?)
 



Na svatbě svých blízkých přátel se Janet podaří ulovit kytici a tak Bradovi prakticky nezbývá nic jiného, než ji požádat o ruku. Je to už několik let, kdy se setkali poprvé a od té doby jejich láska nezná mezí. A při této šťastné příležitosti se rozhodnou navštívit profesora, na jehož přednáškách se kdysi seznámili. Po cestě je však přepadne bouřka, Bradovi se podaří špatně odbočit a aby toho nebylo málo, píchnou a nemají s sebou funkční rezervu. A tak se rozhodnou hledat pomoc.
Bohužel jediným stavením široko daleko je - ne přímo lákavě vyhlížející - zámeček. Co jim ale zbývá?!
To vše, co je zatím potkalo, je však jen špičkou ledovce. Dovnitř je totiž pozve poněkud děsivý komorník a místo k telefonu je odvede do velkého sálu, plného velmi podivných lidí. Třešničkou na dortu je pak pán domu, který je přijde přivítat v korzetu a podvazcích.
Teď už je však pozdě na útěk a tak se vyděšení Janet s Bradem vrhají do noci, po které už nikdy nebudou stejní. Stanou se svědky zrození dokonalého muže (doslovně, nikoliv metaforicky), poznají své skutečné já a získají zkušenosti, o kterých se jim ani nesnilo. Nakonec dokonce zjišťují, že všechna ta dekadence kolem nich, jim není vlastně až tak cizí, jak si původně mysleli - nebo možná spíš doufali.


I přesto, že Rocky Horror Picture Show je film, který je v zahraničí velmi známý a populární, u nás ho zná snad jen hrstka vyvolených. Rozhodně jsem ještě nepotkala nikoho, kdo by ho znal, aniž bych mu o něm řekla. Je to škoda, protože tohle dílo už je naprostá klasika.
Rocky Horror Picture show je filmovou adaptací muzikálu Rocky Horror Show. Celý film je v podstatě šílenou parodií starých béčkových hororů a je plný odkazů nejen na filmy, ale i na herce z první poloviny 20. století a filmová studia. Najdete tam ale prakticky všechno, na co si vzpomenete. Mladou lásku, zpívání i tanec, svaly, mrtvoly, sex, crossdressing, ufouny, homosexuální svatbu i "Whistlerovu matku". A jako bonus (nejen) Tima Curryho v korzetu a podvazcích. Opravdu potřebujete víc důvodů, proč se na to podívat?
Rocky Horror Picture Show je i v dnešní době velmi kontroverzní, a to už je na světě téměř čtyřicet let. I přesto, že jde o parodii, je velmi kvalitní a inteligentní. Film má také ve skutečnosti mnohem hlubší význam.
Nevím už ani, kolikrát jsem tenhle film viděla a musím říct, že ho miluju pořád stejně, jako když jsem se na něj dívala poprvé - nebo možná ještě víc. Je dost dobře možné, že vás ani zdaleka nenadchne tak, jako mě, ale jak už jsem řekla, je to klasika a tu by měl zkrátka vidět každý.






Hodnocení: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat