pondělí 12. srpna 2013

Loď mezi hvězdami

Originální název: Across the Universe
Série: Vesmír
Díl: první
Autor/ka: Beth Revis
Překlad: Petr Eliáš
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 360
Vazba: vázaná

Obsah:
Je zcela jasné, že je jen otázkou času, kdy lidstvu už Země nebude stačit. A neúnavné hledání nového domova je pak už jen krůčkem od nalezení vhodné planety k novému životu. Teď už stačí jen vybrat pár "vyvolených" jedinců z řad všemožných odborníků a vyslat je vesmírem, vstříc "nové Zemi", kterou by poté měli obsadit a přizpůsobit ji k obrazu svému.

Amy je teprve sedmnáct a má to štěstí (nebo možná smůlu), že oba její rodiče jsou na téhle výpravě za novým životem zcela nepostradatelní. Amy tak nemá příliš na výběr, než se vydat na cestu společně s nimi. Nedokáže si totiž představit, že by se otce a matky navždy vzdala.
Než si všechno stihne pořádně uvědomit, její tělo už zakrývá ledová voda, která postupně zamrzá. Protože na novou planetu trvá cesta celých tři sta let, je nutné všechny důležité cestující zmrazit a probudit je až na místě.
Když však Amy o mnoho let později konečně přijde k vědomí, zjistí, že se na žádné planetě nenachází. Místo toho je stále na lodi, kde se mezitím vyvinula zcela nová lidská rasa, která podléhá nadvládě tzv. "Otce", kterého již brzy vystřídá mladý "Syn". Amy se tak musí smířit s faktem, že dalších padesát let prožije sama bez rodičů, na místě, kde neexistuje slunce ani měsíc a kde platí úplně jiné podmínky pro přežití.


Knížka je napsaná ze střídajících se pohledů Amy a Syna, což je něco, co nemám úplně ráda, tady mi to však přišlo napsané velmi obstojně. Bylo to přehledné a přeskakování z jednoho pohledu do druhého nebylo tak násilné, jako to často bývá. Kniha je celkově napsaná dost čtivě a má vcelku zajímavou sci-fi zápletku. Ta je navíc dostatečně propracovaná, takže se dočkáte i věcí jako nákres průřezu vesmírnou lodí (na takové blbinky jsem trochu ujetá, miluju, když má kniha k příběhu nějakou mapku apod.). I když ze začátku všechny postavy a situace působí až příliš černobíle, časem se vybarví a začnou na povrch vyplývat dobré i špatné stránky každé osobnosti. To jsou rozhodně věci, které lze knize přičíst k dobru. Plus samozřejmě také to, že není přehnaně romantická - jak jsem se na začátku obávala - a je upřednostněn příběh před nějakou tou romantikou.
Co se mi naopak nelíbilo vůbec, byly ty pochybné výrazy jako "úža", "chucpe" apod., které se do děje - alespoň podle mě - naprosto nehodily ani významově ani esteticky. Nechci křivdit autorce, nevím, jaká slova byla použita v originále, ale s překladem se v tomhle pořádně sekli.
Některé věci byly snadno předvídatelné, ale musím říct, že ten konec mě příjemně překvapil.
Obálka je sice krásná, ale mám trochu výhrady k tomu, jak "romanticky" působí. Myslím, že to může některé jedince odradit od přečtení - jako se to málem stalo i u mě - protože budou předpokládat, že jde spíše o nějaký dívčí románek, což rozhodně není pravda.
Na závěr musím říct, že knížka se mi velmi líbila a i když to zase není naprostý sci-fi zázrak, dobře se to čte a má to dobrou zápletku. Nebojím se říct, že bych ji klidně doporučila i chlapcům/mužům, i když to už je asi individuální.

Hodnocení: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat