čtvrtek 24. ledna 2019

Vložení videa z Youtube v libovolné velikosti

Tak při předělávání tohoto blogu jsem zjistila, že Youtube změnilo způsob, jak na blog vložit video v menší nebo větší velikosti, než je ta základní (v menu můžete vidět, že video velikostně pasuje, ale původní verze je mnohem větší). Chvilku mi trvalo přijít na to, jak to udělat a nenarazila jsem na žádný novější návod, tak jsem si říkala, že ho sepíšu, abyste to měli bez práce :)

Takže pokud chcete pouze vložit video v původní velikosti, stačí najít na Youtube video, pod ním kliknout na "sdílet" a poté na "vložit" (popř. zvolit kam to chcete sdílet). HTML kód, který se tam objeví, můžete zkopírovat v podstatě kamkoliv na blogu (samozřejmě jako HTML). Stejný způsob bude fungovat na jakémkoliv blogu nebo webové stránce, která umožňuje vkládání věcí pomocí HTML. Tento kód obsahuje i velikost videa, které se objeví, ale pokud budete chtít modifikovat velikost videa tímto způsobem, tak se to video ostřihne = nebude vidět celé (nejsem si jistá, jestli to funguje při zvětšování videa, to jsem nezkoušela, ale můžete to zkusit).



Pokud tedy chcete zmenšit (popř. zvětšit) video úměrně, tak postupujete podobně:

1) Na Youtube kliknete na "sdílet" a potom na "vložit". Sjedete dolů a kliknete na "Ukázka vývojáře" (momentálně je to jen demo verze, nejsem si jistá, jak to bude vypadat časem). V této aplikaci si můžete modifikovat video dle svého.

2) V záložce "Content" zvolíte, jaké video chcete přehrát a jakým způsobem. V rozklikávací nabídce si můžete vybrat i playlist atd.

3) Nejjednodušší je se tou rozklikávací nabídkou nezabývat, pokud ji nepotřebujete. ID (ten kód vložený v okýnku napravo) je ten stejný kód, který najdete v odkazu na video (na konci). 

Například:
Odkaz na video je https://www.youtube.com/watch?v=vUW0d9qckZI

Zvýrazněná část za = je ten kód, který sem zkopírujete. Mělo by to fungovat i v případě, že kód videa končí časem, od kterého se video přehrává, např. &t=774s nebo ?t=23, ale i tak se video bude přehrávat od začátku. Pokud chcete nastavit, od kolika vteřin se video má přehrávat (ano, musí to být vteřiny, minuty nejdou), tak vložte počet vteřin do políčka pod "Start time" (taky v "Content").

4) Dále nás zajímá kolonka "Size", kterou najdete trochu níž. Tam si můžete nastavit šířku vloženého přehrávače videa a výška se vám upraví sama v závislosti na poměru stran. U většiny videí můžete nechat 16x9, ale je tam i možnost 4x3, kdyby bylo třeba.

5) Nakonec je třeba zajet nahoru a kliknout na "Update player with selected options". Pokud si pak ještě budete hrát s velikostí, můžete kliknout na update u velikosti, ale alespoň jednou je potřeba kliknout na ten horní update, protože jinak to do HTML kódu nepřidá to video, které chcete vkládat.

6) Taktéž nahoře klikněte na "Show player parameters" a napravo uvidíte nový HTML kód, který si zkopírujete na blog/webovku.

Tento návod by měl fungovat pro všechny blogy a webovky, které nabízejí možnost vkládání věcí přes HTML.

Pokud návod není dostatečně srozumitelný nebo jste narazili v průběhu na nějaké problémy, určitě mi dejte vědět a pokusím se pomoct :) Doufám, že návod bude užitečný.

Žádné komentáře:

Okomentovat